Buscar

Loading...

Saturday, 18 May 2013

Video : Jaringan - jaringan sepakan percuma david beckham dari berumur 20an.



Lama betul tak update belog nie sejak lappy rosak. dah berkulat dah blog ni agaknya.

Kali ni entri yang nak di post agak rigkas tapi bermakna sebab nie adalah satu anugerah untuk sukan bolasepak.




Baru2 nie je kita dah dikejutkan dengan persaraan-persaraan nama ternama dalam arena sukan bolasepak seperti Persaraan Pengurus lagenda kelab setan merah Man U Sir Alex ferguson bahkan David Beckam pun bersara juga dengan kelab terakhirnya PSG.

Giggs je tak reti2 nak bersara. Ape-ape pun moga2 Moyes boleh menerajui kelab Manchester United sepertimana Fergie buat. Hopefully la.

Tapi, david beckham tetap terbaik la. Memang terbaik kalau dari segi freekick dia yg terbaik. Ape2 pun jom tgk video gol2 jarinan freekick dari beckham ni sejak dia berumur 20 tahun total kesemuanya 65 gol.

enjaiiii......



*p/s mamat ni merupakan ikon fesyen dalam sukan bolasepak dunia, ramai perempuan berair sebab mamat ni ler.


Sunday, 27 January 2013

Messi: Kebencian negara sendiri.






Menang ballon d'or empat tahun berturut-turut merupakan satu tahap kejayaan yang hebat dalam sukan bolasepak. Menewaskan seteru utama Cristiano Ronaldo dan rakan sepasukan Andreas Iniesta. Kegembiraan memang terpancar di setiap wajah peminat-peminat barcelona dan Lionel Messi.

Tetapi setelah digoogle cerita tentang messi, terjumpa plak dekat yahoo answer pasal ini. MESSI IS HATED IN ARGENTINA.

Tapi tidak kepada peminat-peminat bolasepak dari Argentina. Pelik bukan kerana Messi adalah warganegara Argentina tapi orang-orang argentina tidak menyukai Lionel messi.



Bagi Argentina, perbandingan Messi dengan Diego Maradona merupakan satu penghinaan kerana di Argentina maradona dianggap seperti tuhan dan Messi sebaliknya. Tidak ada satu pun kelab peminat messi di Argentina dan berasal di Argentina. Punca semua ini berlaku merupakan sesuatu yang pelik, tapi ada sebabnya tersendiri.



Malahan Pele sendiri pernah menyatakan satu kenyataan yang berbunyi: 

 "Now everyone is talking about Messi, he is a star. But for messi to be the best ever, he must first become better than Neymar."Sumber dari BleacherReport.

Tapi kena paham disitu Pele lebih menyebelahi negaranya tetapi kenyataan ini seperti tidak adil bagi Messi.

Di Argentina ada sebuah stadium yang dinamakan sempena nama Diego Maradona iaitu stadium kelab pertama Maradona di Buones Aires iaitu stadium kelab Argentinos Juniors. Sebaliknya berlaku terhadap Messi kerana dia tidak pernah bermain untuk kelab di Negara kelahirannya sendiri.



Messi meninggalkan kelab kelahirannya sejak kecil lagi, iaitu ketika berumur 13 tahun. Untuk bermain dengan kelab Sepanyol. Memang dilahirkan dengan masalah pembesaran yang terbantut, tetapi messi merupakan seorang yang amat berbakat dalam bolasepak. Bola seperti melekat dikakinya dan disebabkan itulah Barcelona berminat untuk merawat dan melatih Messi sehingga ke tahap sekarang.

Messi sewaktu berumur 6 tahun. Paling kiri tengah berdiri memang agak kecil berbanding rakan-rakannya.

Gerrard Pique(atas kiri), Cesc Fabregas atas kanan messi diabawah ketika di akademi Barcelona.

Apa yang Maradona ada semuanya ada pada Messi dan kalau dilihat Messi tampak lebih berbakat dari Maradona. Pergerakan, penyudah, gelecek bentuk tubuh badan boleh dikatakan hampir sama dan Messi juga pernah menjaringkan gol dengan gerakan yang sama seperti Maradona menjaringkan gol kemenangan untuk Argentina terhadap england dan juga Messi terhadap Getafe.


Ape yang messi  berbanding Maradona adalah prestasinya ketika bermain dengan Argentina. Messi hanya menjaringkan 16 gol dari 15 perlawanan ketika bersama Argentina manakala Maradona 115 gol dalam 167 perlaanan mewakili Argentina. Prestasinya untuk bermain dengan Argentina amat berbeza berbanding ketika Messi bermain untuk Barcelona.

Daripada hasil pembacaan banyak teori2 yang menjadi punca kenapa Messi tidak mempunyai ramai peminat dari Argentina. Antaranya ialah:


  1. Tidak pernah bermain mewakili kelab bolasepak dari Argentina.
  2. Membesar sebagai pemain bolasepak di Sepanyol.
  3. Prestasi ketika bermain untuk Argentina berbeza dengan prestasi untuk bermain bersama denagn Barcelona.
  4. Jumlah jaringan untuk Argentina amat sedikit dan selalu dibandingkan dengan lagenda Argentina Maradona.


Bagi Lionel Messi, dia telah berusaha untuk bermain dengan sepenuh hatinya mewakili Argentina. Dia juga tidak malu untuk megakui dia berasal dari Argentia. Selain itu, Messi tidak pernah lupa dialek asalnya walaupun telah berpindah untuk bermain di sepanyol sejak dari kecil dan tidak pernah lupakan kampung halamannya.


Lionel Messi memang telah menunjukkan dia adalah sebaik Maradona dan kariernya sebagai pemain bolasepak akan berakhir lebih baik dari Maradona. Ape yang perlu dicapainya adalah memenangi Piala dunia untuk Argentina untuk memenangi hati Argentina. Namun, ape yang dia perlu tahu dia tetap mempunyai ramai peminat dari seluruh dunia.




Sumber dari mercopress, guardian.co.uk, bleacherreports dan dailymail.co.uk.










Friday, 25 January 2013

Animasi insiden Hazard dan Gemuknya Lampard


Sungguh kekhinziran animasi dari Taiwan ini. Sanggup dia buat animasi ini berkenaan dengan insiden sepak budak Milo oleh Hazard. Tapi apa yang lawak gambaran animasi Lampard la. Memang xboleh blah. haha..jom layan video ni.


Apa-apa pun Charlie Morgan win...

Thursday, 24 January 2013

Jom kenali Uncle Choo




Assalamualaikum dan salam sejahtera...lama tak update sejarah bolasepak malaysia. Kenalkah anda siapakah jurulath yang telah membawa pasukan Malaya memenangi Piala Merdeka. Uncle Choo juga pernah memimpin pasukan kebangsaan negara kita untuk layak Piala Asia dan Olimpik pada tahun 1963.



Uncle Choo juga merupakan orang penting dalam mencorakkan sukan bolasepak negara kita dan merupakan seorang yang berpengaruh dalam pembangunan sukan bolasepak negara malaysia sekitar lewat 40an sehinggalah 80an.

Uncle Choo atau nama sebenrar Choo Seng Quee merperkenalkan teknik moden dalam bolasepak dari aspek training, taktik, pemakanan dan juga fisiologi

Permulaan kareer Uncle Choo sebagai jurulatih, dia hanya mendapat bayaran sebanyak 700 sahaja. langkah pertama beliau adalah dengan mengadakan klinik di setiap negeri dengan tujuan untuk mencari bakat2 baru.



Perlawanan pertama sebagai Jurulatih telah menampakkan hasil setelah pasukan Malaya menewaskan Singapura 5-2 pada March 1958.

Bukan Setakat menjadi jurulatih pasukan kebangsaan, Uncle Choo juga menjadi jurulatih untuk sekolah pasukan Malaya yang mana ia merupakan jawatan yang memang diciptakan khasuntuk beliau oleh Perdana Menteri ketika itu iaitu Tengku Abdul Rahman.

Mendiang Uncle Choo merupakan tokoh yang dianggap seorang jurulatih yang paling hebat ketika zamannya. Namun begitu, Uncle Choo juga dianggap tokoh berjasa oleh Singapura ketika menjadi Jurulatih kebangsaan Singapura dan mengalahkan Malaysia.

Beliau meninggal pada tahun 1983.


Sumber dari infopedia dan sportmuseum.
Untuk maklumat lebih lanju boleh melawati stylemestiada.

Hazard: Pemain bolasepak keji.




Semalam kecoh kat twitter seorang player Chelsea iaitu superstar dari Belgium melakukan keganasan terhadap budak milo dari swansea.

Memang keji dan tidak sepatutnya dilakukan oleh seorang pemain bolasepak professional malahan dari liga berprestij iaitu liga Inggeris.


Ape yang lebih menghairankan tiada apa-apa tindakan dari pihak polis terhadap pemain itu. Ada juga statement dari peminat liverpool yang sakit hati kerna media tidak menghebohkan sangat perkara ini, tetapi kalau berkaitan dengan Luiz Suares memang banyak penambahan untuk menjatuhkan penyerang Liverpool itu.



Kalau dilihat dari video memang pemain Chelsea Eden Hazard menyepak budak milo dari swansea itu dan melakukan keganasan terlampau dari seorang pemain professional.

Pemain Chelsea itu Eden Hazard menyepak budak milo itu kerana dikatakan budak milo itu sengaja lambat memulangkan bola untuk melengahkan permainan dan ini menyebabkan Hazard berang.

Chelsea yang ketika itu ketinggalan dalam persaingan Capital Cup memang tergesa-gesa untuk mengejar balik Swansea dalam saingan merebut tempat ke pusingan setereusnya.

Ape yang kelakar, Hazard membuat kenyataan dia nak sepak bola dan bukan budak itu tapi dari imbasan semula video memang berbeza dengan kenyataanya.

Ape-ape pun jom tengok video insiden tersebut dan buat penilaian sendiri.








Monday, 21 January 2013

Derby della Capitale







Perghh, macam best kan nama derby della Capitalle. Bukannya makanan n tapi sesuatu yang amat dasyat boleh dikategorikan dalam fakta bolasepak.

Kenalkah anda dengan kelab bolasepak dari liga Italy iaitu AS Roma yang ditaja oleh Kappa dan SS Lazio. Kappa memang jenama yg jersinya agak cantik la.




Tapi ni bukan nak bercerita pasal jersi atau baju tapi pasal permusuhan dua kelab dari ITALI ni. FORZA AZZURRI. Maksud forza azzurri xde kaitan atau unsur2 iluminati yea. Maksud dia simple aje, go Azzurri dan Azzuri nie maksud dia langit biru. Nanti ada satu entry pasal Forza Azzurri.

Sekarang ni nak cerita pasal permusuhan dua kelab di Itali ni. Permusuhan dua kelab utama ni memang agak popular di kalangan peminat bolasepak Itali dan juga Eropah dan diakatakan merupakan paling meriah, ganas dan juga rasis.

Menurut maklumat yang dibaca dan ramai orang-orang tempatan yang merupakan peminat dua kelab bolasepak ini, permusuhan antara dua kelab ini bukan sekadar mengenai  bolasepak tetapi lebih kepada politik dan juga isu perkauman.

Pemusuhan bermula dari tindakan diktator yang agak popular iaitu Benito Mussollini. dia telah menyatukan kelab-kelab roman iaitu Roman, Alba-Audace dan Fortitudo untuk mencabar kelab-kelab dari Utara. Tetapi Lazio engan bersatu dan merupakan satu-satunya kelab Utama pada masa itu yang tidak bergabung. Perlawana  pertama antara dua kelab ini adalah pada 8 Disember 1929 yang dimenangi oleh Roma dan merupakan titik permulaan persengketaan antara dua kelab in.



Duah buah kelab ini mewakili dua budaya sisial yang berlawanan dalam sejarah kebudayaan Itali. Lazio ni kiranya dikatakan negeri yang dihuni oleh kelas yang mewah mengikut sejarah manakala Roma pula dipenuhi dengan puak2 kelas pertengahan.

Padahal kedua-dua buah kelab ini merupakan dalam satu daerah atau negeri cuma mewakili dua puak yang berbeza. Tapi kedua-dua kelab ini berusaha untuk menjadi kelab yang boleh mencabar kedua-dua kelab dari Utara Itali iaitu Juventus, AC milan dan Inter Milan.

Peminat-peminat Lazio selalu menggunakan simbol swastika dan lambang yang menimbulkan kebencian dan merupakan peminat yang amat mengamalkan sifat perkauman. Duah buah peminat kelab ini memang mengharapkan kelab mereka memenangi antara satu sama lain walaupun tidak memenangi liga. Tidak bermakna memenangi liga kalau kalah diantara mereka.

Kemuncak persengketaan antara dua kelab ini yang paling ganas antara dua kelab ini berlaku pada 1979 dimana peminat dari Lazio pernah dibunuh dengan dibakar hidup-hidup oleh peminat Roma. Dan insiden ini merupakan kejadian keganasan yang melibatkan kematian yang pertama dalam sejarah boasepak.

Selain itu, pernah sekali satu perlawanan diantara dua kelab ini dibatalkan pada tahun 2004 kerana peminat Roma menyebarkan khabar angin bahawa seorang kanak-kanak mati dibunuh. Ini mengakibatkan perlawanan dihentikan seketika kerana penyokong-penyokong membaling mercun antara satu sama lain.

Jom usha sikit video-video dari youtube.







sumber asal Wikipedia
Diolah dengan sedikit pengtahuan dari pengarang.

nak baca lebih lanjut boleh baca di sini dan boleh search sendiri.....



Sunday, 7 October 2012

Cincin Berlian khas sempena piala dunia


Selepas sepanyol memenangi Euro 2012 baru-baru ini, ramai peminat-peminat fanatik bolasepak dunia menunggu pula acara sukan paling berprestij dunia iaitu Piala dunia. Tapi tahukah anda semua pada kejohanan Piala Dunia 2010 di Afrika yang juga dimenangi oleh Sepanyol, FIFA telah meluluskan untuk menjadikan cincin yang bernilai USD 2.500 hingga USD 250 000 yang telahpun dipamerkan di Bucaramanga pada April 22 tahun 2010 sebagai cincin rasmi kejohanan. Cincin ini diperbuat daripada Zamrud dan berlian yang diimport dari South Afrika. Blood Money la weh....

Rekabentuk cincin mewah ini mengandungi bola, stadium dan bendera 32 negara yang bertanding. Terdapat tujuh koleksi platinum yang yang setiap satu akan didermakan kepada FIFA dan satu koleksi emas yang akan didermakan untuk UNICEF atas jasanya membantu kanak-kanak yang susah di seluruh dunia. Satu lagi koleksi emas akan dihadiahkan kepada pemain yang paling bernilai sepanjang kejohanan dan tidak dapat dipastikan sama ada Diego Forlan(Bola Emas) atau Thomas Muller(Kasut Emas).






Diolah dari chinadaily dan bornrich.

Monday, 1 October 2012

Bad Mandanda



Steve Mandanda merupakan keeper Marseille dan pernah menyarung jersi kebangsaan Perancis.
Saksikan kesilapan yang tidak patut dilakukan oleh beliau.

Premier League Player of the Month Award 1994 to April 2012


"Player of the Month" adalah anugerah persatuan bola sepak yang mengiktiraf pemain terbaik Liga Perdana Inggeris setiap bulan untuk satu musim. Penerima dipilih oleh panel penaja Liga, di samping pemilihan "Manager of the Month" yang diumumkan  pada hari Jumaat pertama atau kedua setiap bulan. Sebelum ini, anugerah ini telah dikenali sebagai Carling Premiership Player of the Month(1994-2001 ), Barclaycard Premiership Player of the Month (2001-2004) dan kini telah dikenali sebagai Barclays Player of the Month.



Liga Perdana Inggeris telah ditubuhkan pada tahun 1992, apabila ahli-ahli Liga 1st Division meletak jawatan dari Liga Bola Sepak. Kelab-kelab ini kemudian menubuhkan liga baru komersial  yang bebas membuat rundingan penyiaran sendiri dan perjanjian penajaan. Musim sulung liga ini tidak mempunyai sebarang penajaan sehingga Carling bersetuju untuk memeterai  perjanjian empat tahun yang bernilai 12 juta pound untuk  musim berikutnya. Carling memperkenalkan anugerah Manager of the Month dan Manager of the Season untuk musim 1993-94, selain menambah Anugerah Football Writers' Association and Professional Footballers' Association Player of the Year.  Untuk musim 1994-95 mereka memperkenalkan Player of the Month, yang pertama kali dianugerahkan kepada Jürgen Klinsmann untuk persembahan beliau dalam bulan Ogos 1994.

Steven Gerrard dan Wayne Rooney adalah pemain yang memenangi gelaran Player of the Month yang paling banyak dengan masing2 memenagi lima anugerah.Tiga pemain telah memenangi anugerah ini untuk dua bulan berturut2; Robbie Fowler pada 1995-96, Dennis Bergkamp pada tahun 1997, dan Cristiano Ronaldo pada tahun 2006. Enam individu telah memenangi dua anugerah dalam satu musim: Ryan Giggs, Ruud van Nistelrooy, Thierry Henry, Wayne Rooney, Peter Odemwingie dan Ashley Young, yang juga merupakan satu-satunya pemain untuk memenangi anugerah tiga kali dalam satu musim. Robbie Keane telah memenangi anugerah semasa bermain untuk tiga kelab yang berbeza (Coventry City, Leeds United dan Tottenham Hotspur). Lapan pemain lain telah memenangi anugerah dengan bermain untuk dua kelab berbeza. Anugerah ini telah dikongsi sebanyak lima kali: Alan Shearer dan Chris Sutton dari Blackburn Rovers pada bulan November 1994, Robbie Fowler dan Stan Collymore dari Liverpool pada bulan Januari 1996, Kevin Davies dari Southampton dan Andy Cole dari Manchester United pada November 1997, Dnnis Bergkamp dan Edu dari Arsenal pada Februari 2004, dan penyerang Tottenham Hotspur Dimitar Berbatov dan Robbie Keane pada bulan April 2007.


Hampir separuh daripada Player of the Month dimenangi oleh pemain Inggeris, dan majoriti pemenang asing yang telah memenagi adalah pemain Perancis. Manchester United mempunyai pemain yang memenangi anugerah Player of the Month lebih daripada mana-mana pemain dari kelab lain, dan kebanyakan pemenang telah dimenangi pemain dari pasukan "Big Four" Liga Pedana Inggeris.



Statistik lanjut boleh dilihat di sini

Sunday, 30 September 2012

Gol Terbaik Minggu, Bulan, dan Tahun ini?


Source : Silly season

Friday, 28 September 2012

Ditolak kelab semenanjung, mengganas di Borneo.




Peminat-peminat bolasepak tanah air terutamanya peminat pasukan bolasepak Sabah pada tahun 90an mesti mengenali nama Scott Olerenshaw. Scott Olerenshaw merupakan penyerang lagenda dari pasukan Sabah anak kelahiran Australia. Olerenshaw juga pernah dua kali memenangi anugerah "Golden Boot Award".


Diberi jolokan "Ginger Maradona" , Olerenshaw pernah mencuba nasib dengan salah satu kelab di semenanjung tetapi gagal. Kelab semenanjung itu telah menolaknya. Walaupun telah ditolak, dia telah menerima tawaran untuk bermain dengan Sabah dan muncul sebagai penyerang yang berbahaya dan menjadi penjaring terbanyak untuk liga Malaysia. Pada tahun 1998 Olerenshaw berpindah untuk bermain dengan Negeri Sembilan.


Gambar diambil dari kickbola.


Olerenshaw kini menetap di Kota Kinabalu, Sabah dan dan berkahwin dengan orang tempatan iaitu Michelle Koh. Michele Koh merupakan bekas juara Karate Kebangsaan. Hasil perkahwinan Olerenshaw dengan Michelle Koh dua orang anak.

Ginger Maradona sehingga kini masih lagi giat bermain bolasepak dan menguruskan business sukan berasaskan pelancongan di Kota kinabalu. olerenshaw juga pernah muncul di televisyen Malaysia sebagai pundit untuk rancangan tv "fourfourtwo".


Itulah yang dikatakan tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tahu. Facebook Olerenshaw boleh diakses di sini.


Sumber Wiki dan wikibahasamelayu.

Alan Pardew : Penyelamat Newcastle ?



Pengurus Newcastle United, Alan Pardew telah mengakui bahawa beliau "agak tidak percaya" setelah beliau diserahkan kontrak lapan tahun oleh pemilik kelab, Mike Ashley.

Kejayaan dalam membimbing Newcastle kembali ke pentas Eropah, Pardew pengurus kelahiran Wimbledon berusia 51 tahun itu telah mengagumkan banyak pemerhati bola sepak, namun beliau terkejut panjang dengan apa yang ditawarkan kepadanya oleh Mike Ashley dan 'Managing Director' kelab tersebut, Derek Llambias tentang tempoh 8 tahun tersebut menunjukkan pemilik begitu serius terhadap beliau.

"Saya agak terkejut apabila telah dimaklumkan bahawa kontrak lapan tahun telah siap berada di atas meja," kata Pardew. "Jelas sekali, ia adalah detik yang amat sukar untuk membayangkan apa yang mungkin berlaku dalam tempoh lapan tahun akan datang. Jika diambil kira, saya melihat perkara ini sebagai peluang terbaik buat saya untuk memenangi trofi di kelab besar seperti Newcastle dan saya selalu berkata bahawa tujuan utama saya sejak tiba di sini memang adalah mahu memenangi sesuatu untuk Newcastle.

Pardew dikecewakan dengan penyingkiran pasukannya dari Capital One Cup setelah ditewaskan Manchester United pada malam Rabu lalu, tetapi dia yakin penantian 43 tahun kelab itu untuk memenangi trofi utama boleh berakhir jika jawatan pengurus milik beliau.

"Kami mempunyai sebuah pasukan yang hebat, pemain yang hebat, kakitangan yang besar dan salah satu perkara penting bagi saya minggu ini adalah kakitangan saya juga telah diberikan kontrak jangka masa yang panjang," sambung Pardew.

Pengurus Newcastle itu percaya dia akan diberi sambutan hangat oleh peminat apabila kelabnya menentang Reading pada hari Sabtu, dengan penyokong setia kelab tersebut bersedia untuk memaafkan Pardew yang keluar mengejut pada tahun 2003.

                                                        PROFIL ALAN PARDEW



Personal information
Full name Alan Scott Pardew
Date of birth 18 July 1961 (age 51)
Place of birth Wimbledon, England
Height 5 ft 11 in (1.80 m)
Playing position Midfielder
Club information
Current club Newcastle United (manager)
Senior career*
Years Team Apps (Gls)
1980–1981 Whyteleafe 27 (3)
1981–1983 Epsom & Ewell 45 (1)
1983–1984 Corinthian Casuals 36 (5)
1984–1986 Dulwich Hamlet 58 (2)
1986–1987 Yeovil Town 19 (1)
1987–1991 Crystal Palace 128 (8)
1991–1995 Charlton Athletic 104 (24)
1995 Tottenham Hotspur (loan) 0 (0)
1995–1997 Barnet 67 (0)
1997–1998 Reading 17 (0)
Total
505 (44)
Teams managed
1999–2003 Reading
2003–2006 West Ham United
2006–2008 Charlton Athletic
     2009–2010                         Southampton
     2010–Present                     Newcastle United



 Statistik sebagai Manager


Team Nat From To Record
G W D L Win %
Reading England 13 October 1999 10 September 2003 212 102 52 58 48.11
West Ham United England 20 October 2003 11 December 2006 163 67 38 58 41.10
Charlton Athletic England 26 December 2006 22 November 2008 90 28 26 36 31.11
Southampton England 17 July 2009 30 August 2010 64 34 17 13 53.13
Newcastle United England 9 December 2010 Present 75 31 21 23 41.33
Total 607 259 152 186 42.67

Baca lebih lanjut di Espn dan wiki


Bolasepak dan Aurat



Dalam islam, aurat merupakan salah satu aspek yang amat ditik beratkan. Orang islam malaysia ataupun orang melayu masih ramai lagi yang tidak melaksanakan perintah Allah ini. Sukan bolasepak juga tidak terlepas dari etika berpakaian menutup aurat. Syukurlah baru-baru ini FIFA telah meluluskan untuk membenarkan pemain bolasepak wanita untuk bermain dengan mengenakan hijab. Ini susulan daripada kes larangan pada tahun 2007 dimana pasukan bolasepak Irann tidak dibenarkan untuk turun padang menentang Jordan dalam kejohanan Olimpik dimana pemain bolasepak Iran yang menutup aurat.

Gambar pasukan bolasepak wanita Iran tahun 2011 diambil dari (http://n32.blogspot.com/2012/07/bolasepak-wanita-boleh-tutup-aurat.html)


gambar diambil dari ibnuhasyim


Adakah wanita sahaja yang diwajibkan untuk menutup aurat?Atau hanya pandangan ramai yang hanya nampak aurat wanita perlu dijaga tetapi tidak lelaki?tidak sebenarnya, jom kita rujuk hadis dan 

Melalui rujukan hadis di laman web jakim di sini, aurat yang wajib bagi seorang lelaki adalah dari pusat sehingga paras lutut. Boleh tgk rujukan hadis yang diberi oleh laman web jakim di bawah ini.


Dari Abu said al-Khudri r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:Lelaki tidak boleh melihat aurat lelaki dan perempuan tidak boleh melihat aurat perempuan. Lelaki tidak boleh berselimut sesama lelaki dalam satu selimut tanpa pakaian dan perempuan tidak boleh berselimut sesama perermpuan dalam satu selimut tanpa pakaian.
Huraian Hadith: 
Pakaian adalah satu keperluan penting bagi manusia. Secara lahirnya, pakaian melindungi manusia, tetapi secara batinnya adalah lambang kemuliaan insan. Syarak mendefinisikan bahawa aurat adalah sesuatu yang wajib disembunyikan dan haram dilihat. Menurut pendapat jumhur ulama', wajib menutup aurat dalam semua keadaan sama ada pada waktu solat atau di luar solat Secara keseluruhannya empat mazhab utama dalam fiqh Islam iaitu mazhab Hanafi, Maliki, Syafie dan Hambali menetapkan bahawa aurat bagi lelaki adalah antara pusat dan lutut manakala bagi wanita ialah keseluruhan tubuhnya kecuali muka dan tapak tangan berdasarkan nas yang kuat daripada al-Quran dan al-sunnah.
Hits : 1583
Mengikut hadis pula yang diambil dari sini, lelaki samapai tidak boleh tidur bersama dengan satu selimut. Tetapi ulama-ulama mempunyai pendapat yang berbeza. Petikan-petikan dalam laman webnya berbunyi begini:


Hadis riwayat Muslim, Ahmad, Abu Daud, At-Tirmizi, bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda maksudnya : “ Seorang lelaki tidak boleh melihat aurat lelaki lain, demikian juga wanita tidak boleh melihat aurat wanita yang lain. Tidak boleh dua orang lelaki berada ( tidur ) dalam satu selimut demikian juga dengan wanita dilarang berbuat demikian”.
Ulama mempunyai pelbagai pendapat dalam hal had atau batas aurat lelaki ini;
1. Imam Hanafi dan Imam Hambali berpendapat : ” Lelaki diwajibkan menutup auratnya di antara pusat hingga lutut daripada dilihat oleh lelaki atau perempuan yang bukan mahramnya kecuali kepada isterinya. Selain dari isterinya diharamkan melihat aurat di antara pusat hingga lututnya”.
Isteri boleh (harus) melihat aurat suami kecuali pada kemaluan kerana melihat kemaluan masing-maisng adalah MAKRUH.
2. Imam maliki dan Imam Syafi’ie berpendapat : ” Aurat lelaki ada dua keadaan : (1) Auratnya dengan sesama lelaki dan perempuan yang mahram dengannya. Auratnya ialah di antara pusat hingga lutut sahaja. (2) Auratnya dengan perempuan yang bukan mahramnya. Auratnya adalah seluruh tubuh badannya. (Rujuk al-Fiqh ’Ala al-Mazahib Al-Arba’ah, jilid 1 dalam bab Mabhas Sitr Al Aurah).


Sebenarnya isu aurat dalam sukan bolasepak juga patut diambil perhatian untuk pemain-pemain bolasepak lelaki. Walaupun pemain-pemain memakai seluar pendek, pemain boleh menutup aurat dengan memakai tight. Sebenarnya pemain-pemain boleh berpakaian seperti ini.




Gambar-gambar diambil dari wan2day

Neymar pun boleh tutup aurat tangan dia.

Sebenarnya tak perlu kita nak membandingkan tatacara berpakain dengan negara-negara arab. Kita sebagai negara islam perlulah mempunya pendirian sendiri dan kena berani nak menegakkan hal-hal berkaitan agama. Jangan la nak bagi alasan remeh negara-negara arab islam yang lain pon tidak menutup aurat. sebenarnya, kalau malaysia mula menetapkan tatacara berpakaian menutup aurat dan memenangi pertandingan-pertandingan peringkat antarabangsa mungkin akan menjadi ikutan untuk negara-negara islam yang lain.
Ada juga yang memberikan alasan mengikut sains dengan memakai pakaian longgar dan menutup tubuh boleh melambatkan pergerakan. Tetapi kalau tak salah ada pelari pecut wanita bahrain yang yang dapat mengalahkan pelari lain yang hanya bercawat.


tutup aurat pun boleh menang


Oleh itu, rakyat malaysia yang mengikut mazhab Syafi'ie perlulah mengikut garis panduan yang telah diterangkan. Lainlah kalau hang terrer semua ilmu ilmu Mazhab dan paham setiap mazhab dengna tahu semua tentang agama. Jadi, bagi seorang pemain bolasepak islam, tatacara pemakaian juga perlu dititikberatkan dimana sepatutnya cara berpakaian pemain bolasepak islam mengikut panduan yang telah digariskan.



Thursday, 27 September 2012

Terry Digantung 4 perlawanan




Itulah muka depan akhbar Mirror Sports di UK dengan berita penggantungan John Terry selama 4 perlawanan.Terry terima dia punya penggantungan dan dia akan terlepas perlawanan Arsenal (a), Norwich (h), Spurs (a), Man Utd (h).

Disamping itu, dia juga akan turut didenda sebanyak £220,000 oleh FA Inggeris. Kes seperti ini juga pernah berlaku terhadap Suarez yang didenda penggantungan 8 perlawanan oleh FA Inggeris pada musim lepas selepas dia didapati bersalah terhadap Evra. Dalam kes Terry, bukti menunjukkan dia telah mengeluarkan kata-kata seperti 'Black Cunt' terhadap Anton Ferdinand pada perlawanan menentang QPR pada musim lepas.

Isu-isu seperti ini haruslah diadili dengan sebaiknya oleh FA Inggeris supaya isu perkauman seperti ini tidak berlaku lagi di masa kini.

Tihana Nemcic: Jurulatih wanita pertama melatih kelab bolasepak lelaki.




Perempuan melatih lelaki untuk bermain bolasepak?Memang sukar untuk dipercayai. Tetapi ini benar-benar berlaku di Croatia dimana Tihana Nemcic iaitu bekas model Miss Sport Croatia 2008 dilantik menjadi jurulatih untuk sebuah kelab bolasepak lelaki iaitu NK Viktorija Vojakovac.

Tihana yang baru berusia 24 tahun akan menjadi ketua jurulatih bagi pasukan NK Viktorija Vojakovac iaitu kelab divisyen 5 Croatia. Jawatan yang dipegang oleh Tihana Nemcic adalah ketua jurulatih dan ini memberikannya kuasa sepenuhnya untuk merancang taktik dan formasi kelab.




Nemecic bermain untuk  kelab anak perempuan Dinamo zagreb dan pasukan kebangsaan selama 10 tahun. Inilah yang terjadi setelah pupusnya lelaki-lelaki yang berbakat untuk menjadi jurulatih bolasepak. Ape-apepun tahniah untuk Nemecic. Facebook Tihana Nemcic boleh di stalk di sini.






Sumber asal 101greatgoal dan metrotvnews.

Entry-entry terbaru......

 
FootballScraptBook | Copyright © 2011 designed by: compartidisimo | With the technology: Blogger

Kalau anda suka entry blog ini, support lah dengan like pages blog ini di facebook.

Powered By EXEIdeas